Call of the Mall (2013)

Op een van de drukste knooppunten van Nederland vindt in de zomer van 2013 de internationale kunstmanifestatie Call of the Mall plaats. In Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal Station zijn in de gangen, aan de wanden, op daken en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling behandelt Hoog Catharijne als tijdscapsule en pressurecooker, waarin de grote veranderingen in de buitenwereld zich in het klein afspelen.Call of the Mall wordt georganiseerd door Stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de Gemeente Utrecht.

Een van de werken van Call of the Mall wordt gemaakt door LIGNA, een Duitse kunstenaarsgroep dat hoorspelen en uitzendingen op locatie ontwerpt. Hun uitgangspunt is dat ieder gebouw een stem heeft. Jarenlang was de stem van het winkelcentrum (de Call of the Mall) een roep die de consument aansprak met een eenduidige boodschap: consumeer. De architectuur en de communicatie naar de bezoekers waren daar geheel op gericht. Een bezoek aan het winkelcentrum was een rite de passage; je kocht, gaf hiermee vorm aan je identiteit en kwam er als een ander mens uit.

LIGNA geeft vorm aan deze transitiefase door Hoog Catharijne een stem te geven in de vorm van een monoloog die over het geluidssysteem van het winkelcentrum is te horen. ’S Avonds als de winkels sluiten en het gebied ontspant, zal de stem door de gangen gaan, al pratend, zuchtend, snurkend, huilend, op zoek naar een luisterend oor. We horen flarden en fragmenten van teksten die niet erg helder zijn. Want nu de deur naar de toekomst opengaat, sluipen tegelijkertijd stemmen uit het verleden naar binnen. Er klinkt een voorzichtige Call of the Mall, maar het is een verwarrende en lichtelijk schizofrene roep.

'n More is de producent van het kunstwerk van LIGNA. Het kunstwerk is te horen vanaf 20 juni t/m 22 september 2013.terug
Ontwerp: Roquefort Ontwerpers
Technische realisatie: Dot Red Webdevelopment

Nieuws

02-05-2019

Naar Oerol met Touki Delphine!

Touki Delphine zoekt voor Oerol Terschelling 4 vrijwilligers die ons team... lees meer


15-03-2019

Teaser 'Eight' online

Heel blij met deze mooie teaser van het virtual reality project 'Eight' van Michel... lees meer


Volg ons

Facebook